Makanan Tradisional Melayu
Sunday, July 25, 20109:14 PM


Ketupat: Ketupat adalah sejenis hidangan yang dibungkuskan dengan daun kelapa. Terdapat banyak jenis ketupat seperti ketupat pulut dan ketupat nasi. Ketupat selalunya dihidangkan pada Hari Raya.

Lontong: Lontong sama seperti ketupat. Ia dibuat daripada beras dan dibungkus dalam daun pisang. Lontong selalunya dihidangkan dengan satay.




Satay: Satay dibuat daripada daging yang dicucuk pada lidi. Ada banyak jenis satay. Satay dihidang dengan bawang merah, timun, kuah satay dan ketupat atau lontong.



Nasi Lemak: Nasi lemak selalunya dimakan sebagai sarapan. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis dan sambal.




Profile

Pautan

Archives
>>Permainan Tradisional Melayu >>Hari Sukan!!! >>Hari saya >>Mengapa blog Bahasa Melayu?
Ekstra

Credits
Kamsahamida ^^
Blogger;Alison& Pamela
Pictures;Flickr