Makanan Tradisional Melayu
Sunday, July 25, 20109:14 PM
Ketupat: Ketupat adalah sejenis hidangan yang dibungkuskan dengan daun kelapa. Terdapat banyak jenis ketupat seperti ketupat pulut dan ketupat nasi. Ketupat selalunya dihidangkan pada Hari Raya. Lontong: Lontong sama seperti ketupat. Ia dibuat daripada beras dan dibungkus dalam daun pisang. Lontong selalunya dihidangkan dengan satay. Satay: Satay dibuat daripada daging yang dicucuk pada lidi. Ada banyak jenis satay. Satay dihidang dengan bawang merah, timun, kuah satay dan ketupat atau lontong. Nasi Lemak: Nasi lemak selalunya dimakan sebagai sarapan. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis dan sambal. |
Profile
Pautan
Archives
>>Permainan Tradisional Melayu
>>Hari Sukan!!!
>>Hari saya
>>Mengapa blog Bahasa Melayu?
Ekstra
Credits
Kamsahamida ^^Blogger;Alison& Pamela Pictures;Flickr |